Isnin, Januari 04, 2010

MENGHAYATI KEINDAHAN DAN KEAJAIBAN CIPTAAN TUHAN

Banyak masa habis hari ini dengan membelek gambar di Astronomy Picture Of The Day.. Menghayati keindahan ciptaan Allah mengajar saya mengenali diri. Belajar mendidik hati dan membawanya untuk sama-sama kita memahami bahawa sesungguhnya sebelum waktu terhenti dan bintang-bintang bertaburan masih ada waktu yang sedikit untuk kita melakukan perubahan dan perjuangan di dalam redha Allah.

"Dan Dialah menciptakan langit dan bumi dengan benar. Dan benarlah perkataanNya diwaktu Dia menyatakan, Jadilah lalu terjadilah', dan di tanganNyalah segala kekuasaaan diwaktu sangkakala ditiup. Dia mengetahui yang ghaib dan yang nampak. Dan Dialah yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui" Al- Anaam: 73


"Kemudian Dia menuju kepada penciptaan langit dan langit itu masih merupakan asap lalu Dia berkata kepadaNya dan bumi, Datanglah kamu keduanya menurut perintahKu dengan suka hati atau terpaksa keduanya menjawab 'kami datang dengan suka hati' Maka Dia menjadikan tujuh langit dalam masa dua masa dan Dia mewahyukan pada tiap-tiap langit urusannya. Dan kami hiasi langit yang dekat dengan bintang yang cemerlang dan Kami perliharanya dengan sebaik-baiknya. Demikianlah ketentuan yang Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui." Fushilat: 11-12“Matahari berjalan di tempat yang ditetapkan baginya. Demikianlah Allah Yang Maha Gagah Lagi Maha Mengetahui. Sedangkan bulan kami tentukan baginya tempat yang tertentu sehingga ia kembali berbentuk seperti pelepah kurma yang kering (bulan sabit). Tiadalah matahari mendekati bulan dan tidak pula malam mendahului siang sedang semuanya beredar pada garis edarannya (orbit).” (Yassin : 38-40)

Tiada ulasan: